Verzorging volgens vacht en rasstandaard

 

Plukhonden: deze honden hebben een ruwe haarstructuur, welke als het haar rijp is geplukt moet worden. Dit is niet pijnlijk maar wel noodzakelijk, als de plukvacht te lang blijft zitten kan dit de hond gaan irriteren. Dit is wat men ook noemt ‘trimmen’
vb. fox terrier, cairn terrier, parson jack russel, bouvier, enz…

Scheren: een duidelijk voorbeeld is hier de poedel, de snuit en teentjes worden geschoren, het lichaam en benen geknipt.
uitzonderingen zoals te erg vervilte honden worden ook geschoren maar enkel als het niet anders meer kan!

Kammen en ontwollen: natuurlijk zijn er ook honden in de trimsalon die gewoon even een goede kambeurt krijgen, en worden dan tegelijkertijd even goed bijgewerkt, eventueel wassen en drogen wanneer de klant dit wenst.
vb. bearded collie, tibetaanse terrier, coton de tulear, havanezer, collie, bobtail, briard,enz…

Ontwollen: Wanneer u ver gek wordt van het stofzuigen is het moment daar om uw hond naar het salon te brengen voor deze behandeling. De onderwol zijn nl. die witte vlokken die door het hele huis vliegen. Belangrijk bij de behandeling is dat de onderwol of ondervacht goed wordt weggehaald.
Daarna mag uw hond lekker in bad en vervolgens worden alle resterende dode haren uit de vacht geblazen met de grote föhn. Deze behandeling is zeer geschikt voor
Vb. berner sennen, border collie, golden retriever, bepaalde kruisingen enz…

Knippen: Voor honden die alleen worden geknipt. Hier gaat het vaak om wat men noemt het “puppymodel”. De hond behoudt over het hele lijf en pootjes dezelfde lengte.
vb. maltezer, lhaza apso, shiz-tsu gaan vaak voor dit model, ook de bichon frisé (knipmodel)

Wassen: Het is waar dat de vacht van veel honden zelfreinigend is (met name bij korte vachten). Grof zand en vuil “glijdt” hier na het opdrogen vanzelf uit.
Een hond vindt het zelf niet erg dat hij stinkt. Een hond vindt het ook niet erg dat zijn vacht wat vettig, groezelig of stoffig wordt en grijs afgeeft als je hem aait.
Wij mensen vinden dat wel.
Ook beschermt een goede wasbeurt de vacht, met name van langharige honden, tegen beschadigingen van buitenaf. In een gewassen schone vacht blijven minder takjes en rotzooi hangen.
Bijkomend irriteert een vuile, vettige vacht sneller dan een schone vacht.
Vaak wordt beweerd dat het wassen van uw hond slecht zou zijn voor de vacht/huid. Dit is inderdaad zo als u niet de juiste produkten gebruikt.
Hiervoor heeft men de hondenshampoo ontwikkeld, speciaal afgestemd op de ph-waarden van de huid van uw hond en voor het gebruik op uw hond.
Mensenshampoo (ook baby-shampoo) heeft nl. een sterk ontvettende werking op de natuurlijke vetlaag van de hond.
Naast het verwijderen van vuil, is het wassen van honden ook zeer handig bij het versnellen van de verharing tijdens de ruiperiode. Door het wassen gaan de haarzakjes open en worden dode haren sneller losgelaten.
Na een goede wasbeurt dient de hond ook geföhnd en geborsteld te worden om verklitting tegen te gaan.
Tijdens deze grondige borstelbeurt help je ook de verharing weer een handje.
Dit alles verklaart waarom heel veel honden tijdens de ruiperiode even langs komen voor een grondige was- borstel- en ontwolbeurt!